top of page

Guide til forældrekøb

Forældrekøb kan være en omfattende og overvældende proces. Læs guiden for at blive klogere på skattereglerne og reglerne for udleje af bolig. Hjælp til huskøb guider jer til hvad I skal være opmærksomme på både før, under og efter købet.

 

 

Som forældre har mange af os et ønske om at hjælpe vores barn/børn godt på vej i livet. Et forældrekøb kan være en enorm hjælp for det unge menneske.

Processen med at udvælge og køb af lejlighed kan være omfattende og overvældende. For hvordan er det med skattereglerne og reglerne for udlejning ved et forældrekøb? Derfor guider vi jer til hvad I skal være opmærksomme på både før, under og efter købet.

Når I overvejer et forældrekøb bør I gøre jer nogle overvejelser om hvad formålet er med købet. Er købet drevet af ønsket om at tjene penge selv? Eller køber i boligen for at give jeres barn en hjælpende hånd? Skal barnd nummer 2 også flytte ind i boligen på sigt? Skal barnet/børnene have mulighed for, på sigt, at købe boligen? Ønsker I selv at bebo boligen på et tidspunkt? Hvad med plads til en roomie eller måske mulighed for familieforøgelse på et tidspunkt? Hvor længe skal jeres barn/børn bo i boligen?

 

Vores rådgivning er blandt andet baseret på ovenstående spørgsmål. Det er vigtigt at være klar over hvad jeres formål er med køb af boligen, da det kan hjælpe jer med at vælge den rigtige bolig at investere i. Læs mere om vores køberrådgivning ved forældrekøb.

Forældrekøb - hvad er det?

Man betegner en handel som et forældrekøb, når forældre køber en bolig, for efterfølgende at leje den ud til deres barn/børn. Der er forskellige fordele for forældrene ved at købe en bolig til udlejning for barnet. Her kan nævnes:

 

  • Barnet, bor sikkert og billigt (I kan stort set selv bestemme hvad barnet skal betale i husleje)

  • Investering, da boligen kan stige i værdi

  • I skal ikke betale ejendomsværdiskat (fordi I ikke selv benytter boligen)

  • Barnet kan udleje et værelse og få endnu billigere husleje (se mere nedenfor)

  • Barnet kan få boligstøtte

Forældrekøb - hvad med skatten?

Når I som forældre udlejer en bolig, sidestilles dette skattemæssigt med at være selvstændig erhvervsdrivende. I kan blive beskattet efter tre forskellige metoder: almindelige skatteregler, virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen. Hvilken ordning der er mest fordelagtig i jeres situation afhænger af jeres øvrige formueforhold.

 

Skattereglerne er komplicerede, og vi vil derfor råde jer til at få rådgivning herom. Hvis I allerede har en revisor vil denne nemt kunne rådgive jer til hvad der er mest fordelagtigt. Hvis ikke I har en revisor tilknyttet rådgiver vi udfra det. Uanset jeres situation finder vi den mest optimale løsning til jer.

 

Som udlejer af en bolig til jeres barn kan I frit bestemme, hvad barnet skal betale i husleje. Reglerne i skattelovgivningen er dog, at I bliver beskattet af det der svarer til markedslejen uanset hvad barnet betaler i husleje. Markedslejen er et gennemsnitsniveau for hvad lignende boliger i området koster i husleje. Vi er eksperter i lejeret og hjælper gerne med at finde frem til det rette niveau for huslejen.

 

Hvis dit barn betaler mindre end markedslejen i husleje betragtes forskellen som en gave. Gaver, som overstiger bundniveauet skal barnet betale skat af. I 2023 er den skattefrie gavegrænse kr 71.500 kr. årligt pr. forældre. (Hvis beløbet overstiger 71.500 kr./143.000, bliver barnet beskattet af 15 % af det overstigende beløb.)

Barnet har mulighed for at fremleje et / flere værelser i lejligheden, da det giver en økonomisk forel for barnet og forældrene. Barnet kan indgå en fremlejeaftale, hvor der udlejes et værelse / flere værelser til andre. Det er barnet, der opkræver og modtager huslejen. Hvis huslejen for det fremlejede værelse / værelser ligge under to tredjedele af barnets egen husleje skal barnet ikke beskattes af denne indtægt.

Forældrekøb - hvordan udvælges boligen?

Forældrekøb er spændende og komplekst, da der er mange bolde i luften som I skal jonglere med. På den ene side er der det økonomiske og risikoen for jer som forældre. På den anden side er der barnet og vedkommendes ønsker og drømme. Hertil er der, som ved enhver anden ejendomshandel, en hel bunke dokumenter, I skal have styr på, inden I køber en ejendom.

 

Som oftest investeres der i en ejerlejlighed, og hvis du ikke har købt sådan en før er det også en udfordring at forstå reglerne herom. Læs mere om køberrådgivning ved forældrekøb.

Inden I vælger boligen er det vigtigt at have et overblik over:

  1. Hvad er prisniveauet i området. Er boligen for dyr, for billig eller passer prisen

  2. Hvad er huslejeniveauet i området. Kan være en afgørende faktor i forhold til driftsøkonomien.

  3. Hvad den offentlige vurdering. Der er skatteregler, som tillader at sælge boligene til barnet til under den offentlige vurdering. Så derfor kan den oiffentlige vurdering være en vigtig ting at huske, hvis I står og skal vælge imellem flere boliger.

 

Jeg hjælper jer med at få afklaret jeres ønsker og behov inden I køber en forældrekøbslejlighed. Min erfaring sikrer, at I er afklarede inden i skriver under på købsaftalen. Jeg kan hjælpe jer i gang med processen allerede inden I har set på den første bolig. Kontakt mig, for en snak om jeres muligheder.

Hvad er lejereglerne ved forældrekøb?

Når vi har godkendt handlen på jeres vegne hjælper vi også med at udarbejde en lejekontrakt med jeres lejer (jeres barn). Lejekontrakten er ikke lovpligtig, men det er god idé at udarbejde lejekontrakten, da barnet kun kan modtage boligstøtte, hvis der forefindes en underskrevet lejekontrakt.

 

Som en del af forældrekøbspakken tilbyder hjælptilhuskøb at udarbejde lejekontrakten og sikre at huslejen fastsættes i det rigtige niveau.

 

Jeres barn kan fremleje dele af lejligheden på skattemæssigt fordelagtige vilkår. Hvis barnet fremlejer dele af lejlighende er det afgørende at have styr på formkravene i forhold til lejelovens regler. I skal sikre jer, at lejekontrakten er udformet hensigtsmæssigt, både i relation til jeres barn, men også i relation til jer som ejere af lejligheden.

 

Som en del af forældrekøbspakken rådgiver vi om fastsættelse af det korrekte lejeniveau og som tilkøb udarbejder vi også gerne en fremlejekontrakt for jer.

Skatteregler ved salg af boligen

Som forældre bliver I beskattet af en eventuel fortjeneste I måtte have ved boligen, hvis I ikke selv har boet i den. I stedet kan I vælge at sælge boligen til jeres barn til en pris svarende til den seneste offentlige ejendomsvurdering på +/- 15%. (Hvis boligen har modtaget den nyeste ejendomsvurdering er dette spænd +/- 20%).

 

Hvis barnet efterfølgende beslutter sig for at sælge boligen, bliver det ikke beskattet af fortjenesten, forudsat at barnet selv har boet i boligen i den tid barnet har ejet boligen.

 

Salget af boligen til barnet er en fordel, hvis I som forældre ønsker at begunstige barnet økonomisk (populært sagt kan man tale om en skattefri gave til barnet). Salg til barnet giver ikke jer, som forældre, en økonomisk fordel, idet I sælger den til en pris der er lavere end den seneste offentlige ejendomsvurdering, og altså er noget lavere end end den pris, I vil kunne få for den i en fri handel.

Har du spørgsmål til dit forældrekøb?

Så er du landet det rette sted

Kontakt mig for en uforpligtende snak om hvad jeg kan hjælpe dig med.

 

Jeg sidder klar ved telefonen hver dag fra 8.00 - 21.00.

Ring 9393 0678

Portræt af Nicolai Vinum
bottom of page